Jdi na obsah Jdi na menu
 


...BRAMBOROVÉ PLACKY...

Bramborové placky - lokše

Svatomartinská tradice budiž naplněna. K husí pečeni a červenému zelí musí být lokše.

 

  • 1 kg brambor

  • 300 g hladké mouky (nejlépe dvounulky)

  • sůl

  • husí nebo kachní sádlo na omaštění

.

Rada do kuchyně:

Podle starého moudra je vhodné použít mouky tolik, kolik váží jedna třetina použitých brambor.

Dáme vařit 1 kg brambor ve slupce. Vodu v hrnci mírně osolíme. Když jsou brambory vařeny, vyjmeme je z vody a necháme zvolna chladnout. Studené brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme.

3830d58578_81254914_o2.jpg

Po oloupání a nastrouhání mi zůstane cca 900 g vařených brambor, do kterých přidám cca 300 g hladké mouky a vypracujeme tvárné a nelepivé těsto. Je-li třeba, mouku zlehka přisypáváme, ale pokud by jí bylo moc, mohlo by se stát, že lokše budou tvrdé a to by nebylo ono.

Z vypracovaného těsta vyválíme váleček a nakrájím na menší kousky, ze kterých vyvaluji tenké placky. Během vyvalování je třeba těsto podsypávat moukou.

Opékáme nejlépe na horké litinové plotýnce rozpálených kamen, ale dobře poslouží i nahřáté teflonová pánvička. Pečeme nasucho z obou stran a přebytečnou mouku z pánvičky průběžně odstraňujeme, aby se nepřepalovala. Lokše mají pěkné černé puchýřky a chutnají výtečně, když je ihned po vyndání z pánvičky, ještě pěkně horké, potřeme rozpuštěným husím nebo kachním sádlem z obou stran peroutkou.

1dee81e46b_81254924_o2.jpg

Teplé a omaštěné lokše klademe na talíř pěkně na sebe a přikryjeme je porcelánovou mísou.

Lokše podáváme jako přílohu k husí nebo kachní pečínce, kterou doprovodí dušené červené zelí.

 

Lokše chutnají skvěle i na sladký způsob. V tomto případě je můžeme potírat rozpuštěným máslem a sypat mákem a cukrem nebo být rafinovanější a nejprve potřít švestkovými povidly a poté posypat mletým mákem.

13de24ad3c_81254929_o2.jpg

Jestli nejste na sladké, tak je zkuste třeba namazat brynzou a vydatně posypat pažitkou.

Dobrou chuť...

.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA